Bekkenfysiotherapie

Bij houding en beweging spelen de spieren in de lage rug, buik en bekkenbodem een belangrijke rol. Deze spieren hebben daarnaast een belangrijke taak bij plassen, seksualiteit en ontlasten. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te veel aangespannen. Het kan ook dat ze niet op het juiste moment hun werk doen. Niet iedereen kan deze spieren goed voelen, waardoor er geen bewuste controle mogelijk is. Als bekkenfysiotherapeut is het mijn taak mensen te begeleiden en coachen. Door middel van goede voorlichting, preventie en diagnostiek kan ik u behandelen, zodat u de controle over uw spieren kunt herwinnen.

Indicaties
De indicaties voor bekkenfysiotherapie zijn voor mannen en vrouwen:

  • Het ongewild verliezen van urine en/of ontlasting
  • Een niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • Het moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasting
  • Een zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en/of een balgevoel in de anus of vagina
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of geslachtsdelen
  • Problemen bij het vrijen die samenhangen met de bekkenbodem
  • Bekkenpijn en lage rugklachten
  • Zwangerschap gerelateerde bekkenpijn en lage rugklachten
  • Begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied

Behandelmogelijkheden
Ik kan u met bekkenfysiotherapie op diverse manieren helpen:

Informatie en uitleg over uw klachten
Uw klachten worden vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Het bekken is namelijk niet los te zien van de rest van uw lichaam.

Advies
U kunt advies krijgen over toilethoudingen, voeding- en vocht inname, belasting/belastbaarheid, eventuele ondersteunende hulpmiddelen.

Oefentherapie
Het bewustmaken van het bekenbodemgevoel en trainen van de spieren van het bekken, bekkenbodem, buik en lage rug. Verder ook blaastraining, perstechnieken, ontspanningstechnieken en oefeningen om in het dagelijkse leven toe te passen.

Ondersteuningen van de oefentherapie
Uw oefentherapie kan oundersteund worden met inwendig onderzoek (anaal en/of vaginaal) om een goede diagnose te kunnen stellen over de manier van aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren.

Daarnaast kan ook myofeedback helplen. Hierbij wordt met een meetinstrument in de vagina of anus de spanning en ontspanning van de bekkenbodemspieren gemeten.

Bij elektrostimulatie wordt aan het meetinstrument in de vagina of anus een licht waarneembare stroomprikkel toegediend, waardoor de bekkenbodemspieren geholpen worden aan te spannen of juist te ontspannen.

Onderzoek en behandeling met een silliconenballon wordt in de anus gedaan bij ontlastingsproblemen zoals ongewild verlies van ontlasting, obstipatie of een verminderd vullingsgevoel. In de vagina wordt de ballon gebruikt bij problemen en pijn bij het vrijen.